עבודת צוות, כמו כל מערכת יחסים אחרת, מושתתת על אמון. בעבר, שיתוף פעולה בין עובדים, שהוא סימן ההיכר המובהק של עבודת הצוות, שימש ככלי לביצוע פרויקטים מיוחדים. היום, שיתוף פעולה הוא הסטנדרט המקובל במקומות עבודה רבים, ועבודת צוות היא שיטת הפעולה המועדפת בכול סביבת עבודה.
מנהלים רבים מתמודדים עם אתגר יצירת צוות עובדים מגובש ויעיל, ועם הצורך למצוא דרכים שיאפשרו לעובדים להתקדם מעבר ליצר האינדיבידואלי שלהם, וללמוד לתפקד כצוות הפועל למען מטרות משותפות.
סדנאות לגיבוש צוות העובדים המשתמשות בפעילויות כיפיות, יכולות לסייע לעובדים לחדד את כישוריהם ולהפוך אותם לצוות יעיל יותר.
מהם היתרונות של שילוב פעילויות כיף בסדנאות הגיבוש?
- שבירת הקרח
פעילויות ׳שוברות קרח׳ – כמו למשל: מבוך לייזר, תא הכסף או תותח קצף להשכרה מחברה המספקת אטרקציות לאירועים – יכולות להציע לכם את הכיף הנדרש כדי לשחרר את האווירה וליצור היכרות בין העובדים מהיבטים חדשים, מחוץ למקום העבודה.
- אמון
אמון בין חברי הצוות חיוני ליצירת שיתופי פעולה יעילים. מחקרים אחרונים הראו שכאשר אנשים נשאלים: ״מה אתם הכי אוהבים בעבודה שלכם?״ אחת התשובות המובילות היא: ״העמיתים לעבודה״.
עם זאת, הניסיון מלמד שלא ניתן לצוות אנשים יחדיו ולצפות מהם שיסתדרו. האמון, לא תמיד נוצר מאליו. השימוש בפעילויות כיפיות יכול להגביר את תחושת האמון בין העובדים, ואגב כך גם:
- לטפח יחסי עבודה חיוביים ובוטחים בתוך הצוות
- להגביר תחושה של אחווה בתוך הצוות
דוגמה לפעילות משעשעת המעודדת אמון: חבר מוביל חבר אחר כשעיניו מכוסות, והמנחה משמיע רעשים לאורך הפעילות כדי להגביר את הצורך של החבר שאינו רואה לסמוך על מי שמוליך אותו.
- שיתוף פעולה
קיימות פעילויות אתגריות רבות בחיק הטבע, שבהן המשתתפים יוכלו לעמוד במשימה רק אם ישתפו פעולה ביניהם. פעילות כיפית שכזו, שבה המשתתפים נדרשים לשתף פעולה כדי להצליח, לא רק תחזק את תחושת האמון אלא גם תעודד את שיתוף הפעולה ביניהם כשיחזרו למקום העבודה.
- פתרון בעיות
פתרון בעיה שמציבה משימה נחמדה בסדנת הגיבוש, יכולה:
- לחשוף בפני המשתתפים כישורים לא מוכרים המאפיינים כל אחד מהעמיתים ואת תרומתו הייחודית להצלחת המשימה.
- לעודד אנשים לחשוב מחוץ לקופסה ולהציע פתרון יצירתי.
כל אלה יבואו אחר כך לביטוי גם במהלך יום העבודה ויקנו לצוות מיומנויות וכישורים נוספים לפתרון בעיות גם במסגרת העבודה.
מה הופך את העובדים לצוות טוב?
כל צוות טוב, הוא טוב בדרכו שלו. עם זאת, לצוותים הטובים באמת יש כמה מאפיינים דומים שאותם אפשר לפתח באמצעות סדנת גיבוש המתאימה את הפעילות הספציפית שתפתח כול מאפיין, כמו:
- גְּדֻלָּה מתחילה עם אנשים מעולים – עובדים שמצליחים לראות דברים באופן שונה מאחרים, ומסוגלים:
- לגלות בעיות חשובות ומעניינות
- לפתור בעיות
- לראות הקשרים
- או להיות בעלי תחומי עניין רחבים
- צוותים נהדרים ומנהלים גדולים יוצרים זה את זה – המנהלים הטובים ביותר יוצרים ומתחזקים מצבים שבהם צוות העובדים כולו יוכל לחולל שינוי.
- לכול צוות נהדר יש מנהל חזק – מנהלים עשויים להתנהג כ׳חולמים פרגמטיים׳ עם חזון מקורי אבל ניתן להשגה. פעילויות לגיבוש צוות הן הזדמנות נהדרת לזיהוי עובדים עם פוטנציאל טוב לניהול.
איך בונים צוות מגובש?
לא די לבחור בעובדים מוכשרים, חשוב להשקיע גם בהפיכת העובדים לצוות יעיל. זאת ניתן לעשות במגוון דרכים, כמו:
- במסגרת יום העבודה: יצירת מסורת צוותית של ארוחת צהריים אחת לחודש לציון יום ההולדת של בני אותו חודש.
- במסגרת סדנת גיבוש: בניית לכידות באמצעות פעילויות שיעודדו ׳גאוות יחידה׳ ויתאימו לאופי הקבוצה (למשל פעילות אתגרית בטבע לעובדים צעירים ואנרגטיים).